background image

Statiunea Baile Olanesti

Statiunea Baile Olanesti

Băile Olănești este un oraș în județul Vâlcea, relativ nou, aici neaflându-se terme romane sau altceva care să ducă la concluzia că este o așezare veche (nu același lucru se poate spune de localitatea acum componentă, Olănești – sat).  Se află așezat pe valea Olanestiului (cunoscută mai mult sub denumirea de râul Olănești) afluent al Oltului, înconjurat de munții Gerea, Folea și Căprăreața din Carpații Meridionali al căror înălțimi se pierd în dealuri împădurite. Aceasta face ca iernile să fie blânde și verile răcoroase.

Conducătorul revoluției din 1821Tudor Vladimirescu, se retrăgea aici, pe moșia Olăneștilor, cu un grup de boieri fideli și astfel s-a răspândit vestea efectului tămăduitor al apelor miraculoase în Țara Românească.

Prima atestare documentara a localitatii Baile Olanesti dateaza din 19 iulie 1527. Primele analize ale apelor s-a făcut pe la 1830, punându-se în evidență prezența iodului.

Vechimea orașului se identifică cu existența descoperii izvoarelor. Apele minerale de la Olanesti sunt mentionate prima data intr-un hrisov din 1760 si sunt numite ape tamaduitoare, acestea aflandu-se pe mosia clucerului Toma Olanescu care construieste primele camere de bai.De aici și numele de Băile Olănești.

In Baile-Olanesti-1privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau “olane”, respectiv “ulani”. Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olanescu. Vestea efectului tamaduitor a fost intarita chiar de conducatorul Revolutiei din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retragea aici, pe mosia Olanestilor Impreuna cu grupul sau de boieri.

In urma cererii generalului dr. Carol Davilla, care vizitase statiunea impreuna cu elevii scolii de medicina din Bucuresti, In anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o noua analiza a izvoarelor si comunica rezultatul in ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegrama in care isi manifesta surprinderea si incantarea, numind apele ca fiind “de natura extraordinara“, evidențiind 40 de izvoare. Atunci se ridică primele stabilimente de tratament.

Anul 1873 se poate socoti anul apariției stațiunii, deoarece în acest an apele locului duse la diferite expoziții ale Europei, revin cu medalii de aur (Expoziția Internațională de la Viena), astfel că așezare intră în atenția lumii, fiind comparată cu tratamentele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary și Aix de Bains.

Însă anul 1895 va aduce stațiunii uitarea pentru aproape 30 de ani. În acest an fatidic, o rupere de nori provoacă mari torente de apă care astupă izvoarele. Acestea vor fi regăsite și destupate după primul război mondial, recaptate, iar stațiunii i se dă o nouă viață. S-au făcut noi amenajări hoteliere, s-au amenajat izvoarele și s-a construit un pavilion de băi minerale cu apă sulfuroasă, s-au făcut analizarea izvoarelor noi descoperite, cel mai important și totodată renumit Izvorul nr.24 (descoperit prin anii 1950). Se spune că stațiunea are treizeci de “vene” ale sale care sunt rațiunea existenței sale.

Dupa lucrarile chimice, analitice, comparative, apele minerale de la Olanesti, s-au comparat cu mai multe surse straine si s-a constatat ca studiile geologice si hidrologice efectuate de dr.Knott, inspector general al apelor minerale din Austria, ca si analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale facute de prof. Krizan de la Institutul Chimic din Praga au permis ca In anul 1922 sa poata Incepe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale. Actiunea a beneficiat si de sprijinul casei Rumpel A.G. din Viena, specializata in astfel de lucrari.

La 12 octombrie 2011 a aparut Hotarârea Nr. 1016 a Guvernului României privind acordarea statutului de statiune balneoclimatica pentru 6 localitati din România, printre care si Baile Olanesti .

Statiunea BAILE OLANESTI este situata la o distanta de 18 km de orasul Ramnicu Valcea si la o altitudine de 475 m, la poalele Muntilor Capatanii. Statiunea se numara printre rarele localitati din Romania care imbina in mod armonios doi factori naturali, factorul hidromineral format din apele minerale, si factorul climatic si topoclimatic local.

Dintre statiunile balneoclimaterice din tara noastra, primul loc este ocupat de Baile Olanesti, datorita numarului mare de izvoare, debitului total zilnic al acestora, dar si varietatii elementelor din compozitia si concentratia apelor minerale.  Apele din statiune sunt impartite pe mai multe categorii : clorurate, bromurate, sulfuroase,magneziene, slab iodurate, oligominerale, calcice, hipertone, izotone, hipotone si se folosesc in cure interne pentru tratarea multor afectiuni.

Majoritatea turistilor care aleg Statiunea Olanesti  sunt interesati de izvoarele binefacatoare pentru multiple afectiuni. In tot parcursul anului, indiferent de anotimp, statiunea este plina de turisti de toate varstele si de toate nationalitatile. Trebuie mentionat ca in anul 1873 la Expozitia Internationala de la Viena, apele minerale de la Olanesti au obtinut medalia de aur, lucru ce a determinat o crestere impresionanta a numarului de turisti.

Statiunea Olanesti nu este cunoscuta numai pentru tratamentele terapeutice benefice, ci si pentru frumusetea peisajului si a obiectivelor turistice din zona. Pentru a ajunge la izvoare, turistii fac o plimbare relaxanta pe o alee inconjurata de paduri si parcuri, o plimbare ce oxigeneaza mintea si sufletul cu un aer curat de munte. Odata ajunsi in Statiunea Olanesti turistii pot vizita numeroase manastiri (judetul Valraul-olanesticea fiind judetul cu cele mai multe manastiri din Romania), rezervatii naturale, pesteri si se pot plimba in voie prin imprejurimile statiunii, parcurgand diverse trasee prin natura.

Biserica lui Horea din Baile Olanesti este un monument istoric de o mare valoare, prin asocierea cu Vasile Nicula Ursu, numit Horea, motul care in anul 1784 a condus in Transilvania cea mai mare rascoala a taranilor. Bisericuta este construita din lemn, iar intr-un coltisor al ei sunt bine ascunse cuvintele „Nicula Ursu”.

La doar 7 km de Statiunea Olanesti, in comuna Muereasca, se afla Manastirea Frasinei care defapt este alcatuita din doua biserici. Biserica Manastirii Frasinei, cunoscuta si sub numele de Biserica Mare, poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului” si este pictata in ulei de catre pictorul ardelean Misu Pop. Aceasta biserica a fost declarata monument istoric. Cea de-a doua biserica, Biserica schitului vechi, poarta hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” si este vestita deoarece viata monahala din biserica este asemenea vietii monahale de la Muntele Athos (in manastire este interzis accesul femeilor, ele pot intra numai in biserica de sus).

Urcand un drum forestier de-a lungul vaii Olanesti se ajunge la Rezervatia Radita-Manzu din Muntii Capatanii, la o altitudine de 650 – 950 m. In aceasta rezervatie naturala mixta se pot admira plante si animale protejate de lege, cum ar fi specii rare ca stanjenei, floarea de colt, tulichina mare, iedera alba, iar dintre animale capra neagra si ursul brun.

In parcul central din Statiunea Olanesti se poate vizita Rezervatia de nuferi albi si galbeni.

Pe drumul dintre Ramnicu Valcea si Baile Olanesti, se face un drum la stanga, dupa 12 km, ajungandu-se in satul Cheia. Dupa sat, se afla Cantonul Cheia, punctul de intrare in chei. Aici se gasesc numeroase obiective de atractie turistica, urmand ca zona sa fie declarata rezervatie naturala. Se pot vizita Pestera cu Perle, Pestera Clopot, Pestera cu lac, Pestera Caprelor, Pestera Rac, Pestera Pagodelor, toate din Cheile Cheii.

La 18 km de Baile Olanesti, in orasul Ramnicu Valcea se afla casa memoriala Anton Pann, in care se gaseste expozitia, un monument de arhitectura urbana. Casa a fost amenajata ca muzeu, ilustrand interiorul unei modeste locuinte de targ, fiind expuse portretele unor personalitati, obiecte decorative si de mobiler, culegeri de folclor, poezii de-ale lui Anton Pann, lucrari muzicale si multe ale elemente specifice secolului al XIX-lea.

Schitul Pahomie se afla la o distanta de circa 30 km de orasul Ramnicu Valcea, in localitatea Baile Olanesti, mai exact in comuna Barbatesti, fiind construit in stanca Muntelui Buila.

Pe langa toate aceste obiective, mai pot fi specificate si altele de o importanta la fel de mare, aflate la o distanta mai lunga de Statiunea Olanesti. Cei care doresc sa viziteze intrega zona pot merge la Manastirea Horezu, Manastirea Arnota, Cheile Bistritei, Pestera Ursilor, Pestera Sfantul Grigorie Decapolitul, Schitul Papusa, Manastirea Bistrita si multe altele.
baile-olanesti-raul-olanesti1

De ce sa vin la Olanesti?

– pentru ca izvoarele locale au efecte superioare apelor din statiuni climaterice europene cu renume;

– pentru ca apele izvoarelor din Olanesti pot trata o fama larga de afectiuni;

– pentru ca mediul inconjurator si climatul permit urmarea unei cure de climatologie ce are ca rezultat calmarea, linistirea si eliberarea de stres;

– pentru ca exista numeroase facilitati in vederea urmarii tratamentelor, atat cu ape minerale, cat si pentru fototerapie, hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie si fizioterapie;

– pentru ca sub controlul personalului medico-sanitar de specialitate se poate urma o dietoterapie care incadreaza toate afectiunile cu indicatii pentru Olanesti si care necesita si un regim alimentar;

– pentru ca statiunea intruneste conditiile optime practicarii diferitelor forme de turism;

– pentru ca statiunea se afla intr-o zona montana inconjurata de rezervatii naturale deschise vizitatorilor;

– pentru ca bisericile din Olanesti, precum si schiturile si manastirile din imediata apropiere  reprezinta o foarte buna ocazie pentru turismul monahal;

Statiunea se gaseste printre putinele locuri din tara unde se efectueaza tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afectiuni alergice, prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona direct de la sursa.