background image

Izvoare Minerale

                               PREZENTARE

Societatea OLANEŞTI RIVIERA SA a fost infiinţata în anul 1990 prin Hotararea Guvernului numărul 1041/1990 şi este predecesoarea  Înteprinderii Balneare de Stat Olaneşti infiintata in 1945.

Societatea îşi desfasoară activitatea în staţiunea Băile Olăneşti, staţiune balneară de interes general cu caracter permanent, fiind concesionara celor peste 30 de izvoare minerale şi 5 sonde de apă minerală terapeutica. Localitatea este atestata documentar intr-un hrisov din 19 iulie 1527, iar primele documente cu analizele apelor din zona apar intre anii 1829-1830. Prezenţa apelor minerale este semnalată încă din anul 1760 iar calitatile deosebite ale acestora au fost recunoscute in anul 1873  cand ,apele minerale de la Olăneşti sunt trimise la Expoziţia Internationala  de la Viena, unde obţin medalia de aur. O serie de personalitati au apreciat la acee vreme , puterea miraculoasa a apelor minerale de  la Olanesti ,printre care :

– Dr.Bernath Lendway –telegrama din 14 iunie 1869 catre dr. Carol   Davila

Baile de la Olanesti prezinta minerale de natura extraordinara, rar exemplu”

– Dr.Bernath Lendway  – telegrama din 22 iunie 1869 catre Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti

„Prin urmare apele de la Olanesti sunt mult mai preferabile in toate privintele si de rar exemplu”.

Conform „Rapoartelor stiintifice” a Dr. C Michailescu realizate in hidrologia medicala si in climatologie din perioada anilor 1920-1931 rezulta ca: „ Elementele constitutive ale apelor de la Olanesti , se gasesc intr-un echilibru vesnic instabil de combinatii, descompuneri si recombinatii a electrolitilor, lucru ce a facut ca ele sa fie considerate ca adevarate Ape Viicare traiesc si cand le luam de la izvor, le punem in sticle si le intrebuintam dupa un timp mai mult sau mai putin indelungat, atunci le scoatem din mediul lor natural in care traiesc si dupa unii,  nu mai utilizam decat cadavrul lor”

Studiile apelor de Olanesti , au inceput in perioada anilor  1873 – 1931, de catre col. Dr .Zorileanu , dr. Al Soalener – Tuduri, conferentiar dr. Michailescu , Prof. Theohari de la Instituitul balneologic universitar, dr. Puturianu , Dr. Vicol(pag. 20) din Raport stiintific – Cartea Medicala .

Fiind o staţiune cu cel mai complex tratament din ţară, an de an vin aici in jur de 30 000 de turisti din tara si din strainatate pentru a beneficia de tratament in afectiuni, precum :

–  afectiuni digestive: esofagite, gastrite cronice hipoacide si hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat;

 • afecţiuni renale şi ale căilor urinare: litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrită cronică, glomerulonefrita cronică, cistită cronică;
 • afecţiuni cronice ale ficatului şi căilor biliare: dischinezie biliară, colecistită cronică necalculoasă sau calculoasă (cu calculi nemobilizabili), tulburări după ficat operat (colecistoctemie), hepatită cronică stabilizată, pancreatită cronică;
 • afecţiuni respiratorii: rinosinuzite cronice alergice, bronşita cronică astmatiformă, astm bronşic alergic, noxe profesionale, stări după pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronşite cronice, traheobronşite cronice, bronsectazie;
 • afecţiuni metabolice şi de nutriţie: diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, gută, obezitate;
 • afecţiuni dermatologice: psoriazis, ihtioze incipiente, keratodermii eczeme cronice, neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite;
 • afecţiun alergice: de diferite etiologii (alimentare,medicamentoase bacteriologice) şi cu manifestări diferite (respiratorii, digestive,cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale);

–   boli profesionale ( intoxicaţii cu metale grele: Pb, Hg, As);

 • afecţiuni cardiovasculare: hipertensiune arterială stadiul 1 si stadiul ½, arteropatii periferice;
 • afecţiuni asociate: afecţiuni reumatismale degenerative, afecţiuni reumatismale abarticulare, stări posttraumatice, osteoporoză, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroză astenică;

–   afecţiuni endocrine;

–   afecţiuni ginecologice cronice.

-Psoriazisuleste o afecţiune genetic determinată cu transmisiune poligenică, afecţiune cu evoluţie cronică în pusee eruptive succesive.

Osteoporozacea mai frecventă boală metabolică a osului, este o suferinţă progresivă ce duce la fragilitate osoasă, fracturi, diformităţi, durere cronică şi handicap.

Cauzele: imobilizarea, neutilizarea, cauze endocrine – postmenopauză.

Tratamentul: medicamentos antialgic, antiinflamator, decontracturant, antiosteoporotic, asociat cu terapie fizicală antialgică: joasă frecvenţă, medie frecvenţă cu efect antialgic, ultrasunet cu efect analgetic, miorelaxant, rezorbtiv şi vasculotrofic, masaj sedativ decontracturant.

 

Societatea OLANEŞTI RIVIERA SA îşi desfaşoara activitatea în sfera serviciilor de tratament balnear folosind apele surselor  minerale din localitate in cura interna-crenoterapie, cura externa-bai minerale, inhalatii- aerosoli, injectii.

Cura balneara de Olanesti actioneaza profilactic, ca o terapie de adaptare prin stimularea si reglarea functiilor, calind organismul la stresul vietii moderne.

STRUCTURA SPATIILOR DE TRATAMENT

1.Instalaţii pentru cură internă, procedura majora -crenoterapie:

-pavilionul nr.1                       =7 izvoare minerale

– pavilionul nr.2                      =3 izvoare minerale

-patru pavilioane independente de captare a izvoarelor minerale nr.3, 5, 24, şi 30.

Cura de crenoterapie asigura o capacitate de 1800 proceduri pe zi;

 1. Instalaţii pentru cura externa:

-5 sonde cu apă sulfuroasă

 1. Instalaţii pentru proceduri asociate :

-baza de tratament din hotelul Olaneşti cu o capacitate normată de 1816 de proceduri /zi.

 

CRENOTERAPIA CU APE SULFUROASE

In statiunea Baile Olanesti ,aceasta forma de cura este utilizata ca procedura principala in tratarea afectiunilor digestive, urinare, metabolice, dar este asociata si unor tratamente, obtinandu-se rezultate terapeutice spectaculoase in afectiuni reumatice, alergice, dermatologice, digestive si respiratorii.

Crenoterapia(cura interna) cu ape minerale este foarte eficienta daca se face in statiune, deoarece aici- pe linga calitatile fizico-chimice ale apei bauta direct la izvor- se asociaza tratamentului si efectele curative ale plimbarilor, peisajului, odihnei- cu toate implicatiile lor psiho-afective pozitive.cantitatea de apa minerala ingerata este variabila, ea creste progresiv pana se ajunge la doza prescrisa de medicul balneolog.

Apele minerale din aceasta grupa contin variate forme de prezentare a sulfului. Apele sulfuroase administrate pe cale bucala produc, in primul rand, actiuni locale, iar apoi pe cale umorala si reflexa, modificari generale.

Dupa ingerarea apei minerale apar doua etape succesive cu actiuni farmacodinamice: prima etapa este cea preresorbitiva, in timpul careia apa minerala actioneaza direct asupra mucoasei digestive, cat si asupra continutului din lumenul intestinal; in aceasta etapa exista si o excitare a receptorilor mucoasei, ce declanseaza reflexe interdigestive si la distanta.Cea de-a doua etapa este etapa postresorbitiva, cu actiuni generale humorale ce modifica reactivitatea neuroendocrina a organismului.

Efectele digestive locale sunt atribuite: actiunii asupra circulatiei sanguine din mucoasa, curatirii acesteia de produsii inflamatorii, stimularii receptorilor gastrici si a enzimelor secretate.Apele minerale sulfatate actioneaza asupra secretiilor digestive nu numai datorita compozitiei lor chimice ci si datorita ionilor greu resorbabili, precum cei calcici,magnezieni si sulfatici.

Cura  cu ape sulfuroase actioneaza asupra metabolismului glucidelor, inducand prin  mai multe mecanisme o ameliorare a tolerantei la glucoza  precum si o reducere a gliemiei.

Apele sulfuroase reduc   glicemiile la cca. 2/3 din bolnavi , motiv pentru care ,  ele pot fi intrebuintate in terapia unor forme usoare de diabet zaharat. Datorita efectelor diuretice si metabolice, apele minerale sulfuroase sunt folosite cu succes in terapia unor intocxicatii cu metale grele. De asemenea , apele sulfuroase afecteaza si secretia hormonilor tiroidieni si a foliculinei.

Apele minerale ce contin  sulf detin si o eficienta  capacitate de activare a mijloacelor de aparare  a organismului fata de factorii infectiosi.Crenoterapia se recomanda  in sindroame alergice cu manifestari digestive, cutanate si respiratorii; enterocolitele nespecifice; gastro-duodonite cronice;dischineziile biliare; sechele post –colecistectomie; sechele stomac operat; diabet zaharat echilibrat.                      

Crenoterapia sulfuroasa are o actiune antialergica prin reducerea activitatii alergoanafilactica, prin actiunea histaminazei tisulare si a cresterii puterii histaminopexice a serului, producandu-se astfel o desensibilizare nespecifica.Studiile si experientele tratamentului de  Olanesti, arata beneficiile obtinute in tratarea alergiilor care declanseaza eczemele, dermatozele , etc.apele iodo-sulfuroase au un efect binefacator,conform studiilor stiintifice asupra unor dermatoze scuamo-crustoase in special a eczemei vulgare, urticariei si neurodermitelor.

Singurul izvor indicat pentru aceste tratamente este Izvorul 7 , cu apa minerala izotona,cloro-sodica, calcica, magneziana, sulfurata , iodurata si bromata.Tratamentul  se face cu injectii parenterale ,zilnic,  dupa o schema bine stabilita de catre medicul balneolog.

Apele sulfuroase pot fi administrate pe cale respiratorie, fie sub forma de aerosoloterapie naturala  din zona izvoarelor minerale, mai ales la izvoarele ce au cadere si ceeaza stropi, fie sub forma de aerosoloterapie facilitata de instalatii medicale.Sub aceste forme , apa minerala sulfuroasa va produce efecte locale respiratorii si efecte generale .

Baza de tratament a societatii este recunoscuta pentru tratamentul si recuperarea bolnavilor cu afectiuni digestive, afectiuni alergice si asmatice,  afectiuni renale, alergii, psoriazis, osteoporoza, astfel an de an  numarul pacientilor tratati sunt in continua crestere.

Anual , pentru tratarea alergiilor si a bolilor conexe acesteia , vin foarte multi copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani , rezultatele obtinute cu acestia fiind uimitoare, dupa cura de tratament cu injectii de la izvorul 7, se observa vindecarea 100% a eczemelor .

Serviciul de recuperare medicala si balneara este deservit prin personal medical calificat:

 • medici specialisti -BFT
 • cadre medicale medii si superioare.

Dispunem de toate dotarile necesare desfasurarii in conditii optime a tratamentului balnear,prin aparatura de ultima generatie din bazele de tratament – electroterapie, fizioterapie si kinetoterapie, laser, putind de asemenea prin laboratorul propriu sa efectuam analize atat la inceputul internarii cat si pe parcursul curei de recuperare.

Bioclimatul sedativ – indiferent (de cruţare) este benefic, atât pentru vârstnici, cât şi pentru cei  cu tare organice (bolnavi).

Factorul hidromineral constă în cele peste 35 surse hidrominerale (30 izvoare şi 5 sonde), acestea dând posibilitatea tratării la Olăneşti a unei palete largi de afecţiuni.

Caracteristicile fizico – chimice a surselor hidrominerale din staţiune sunt date de prezenţa hidrogenului sulfurat, atribuind acestor izvoare calitatea de ape sulfuroase mixte cu o mineralizare foarte variată: oligominerale, hipotone, izotone, hipertone, mezotermale.

Apele surselor minerale din localitate sunt folosite cu rezultate bune terapeutice în:

 • cură internă (crenoterapie);
 • balneaţie externă (băi minerale cu apa sulfuroasa );
 • inhalaţii;
 • aerosoli cu apa sulfuroasa (izv.7);
 • tratament parenteral izvorul 7 (injecţii intramusculare ).

 

Apele minerale de Olăneşti: sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, unele oligominerale ( izv. nr. 11, 12, 24), altele hipotone ( izv. nr. 3, 5, 8, 9, 10, 14, 19 ) sau izotone  (izv. nr.7, 15 ), provenite din izvoare naturale sunt recomandate în cura internă.

 • Izvorul nr.3 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, iodurata, sodica, hipotona.

Indicatii terapeutice:

 • Gastro-duodenite cronice
 • Enterocolite cronice nespecifice
 • Alergoloze digestive
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza
 • Afectiuni metabolice(diabet zaharat necomplicat,hiperuricemie, guta).
 • Izvorul nr. 5 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, iodurata, sodica, hipotona .

Indicatii terapeutice:

 • Gastro-duodenite cronice
 • Enterocolite cronice nespecifice
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza( colecistita alitiazica, dischinezii)
 • Diabet zaharat compensat
 • Izvorul nr. 7 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, iodurata, bromurata,sodica, izotona.

Indicatii terapeutice:

 • Gastro-duodenite cronice
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza(dischinezii biliare, sechele postoperatorii pe caile biliare, colecistite cronice)
 • Enterocolite cronice nespecifice
 • Alergoloze digestive, respiratorii, cutanate
 • Parazitoze intestinale
 • Terapie parenterala(injectii)
 • Afectiuni alergice cu manisfestare polimorfa(urticarie cronica,eczeme cronice, psoriais,ihtioze incipiente, furunculoza cronica, neurodermite, acnee, infectii urinare, hiperfoliculinemie)
 • Aerosoloterapie ( rinosinuzite cronice, faringite cronice, laringite cronice, traheo-bronsite cronice,astm bronsic,rinite cronice alergice, pneumoconioze)
 • Izvorul nr. 8 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, iodurata, bromurata,sodica, hipotona.

Indicatii terapeutice:

 • Gastro-duodenite cronice
 • Enterocolite cronice nespecifice
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza( colecistita cronica nelitiazica, dischinezii biliare,sechele postoperatorii pe caile biliare).
 • Izvorul nr. 9 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, iodurata, sodica, hipotona

Indicatii terapeutice:

 • Gastro-duodenite hipoacide
 • Enterocolite cronice nespecifica cu scaune putine si stare de nutritie buna
 • Afectiuni ale cailor biliare care necesita cure de colereza(dischinezie biliara, sechele dupa operatii pe caile biliare, colecistita cronica nelitiziaca)
 • Alergoze digestive.
 • Izvorul nr. 10 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, iodurata, sodica, hipotona

Indicatii terapeutice:

 • Gastro-duodenite cronice hipoacide
 • Enterocolite cronice nespecifice
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza( dischinezii biliare,sechele postoperatorii pe caile biliare).
 • Afectiuni renale carre necesita cure de diureza(infectii urinare cronice, pielite, cistite)
 • Izvorul nr. 11 – apa minerala sulfuroasa, oligominerala

Indicatii terapeutice:

 • Afectiuni ale aparatului urinar care necesita cure de diureza(litiaza renala, infectii urinare cronice, pielite, pielocistite)
 • Enterocolite cronice nespecifice
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza( dischinezii biliare,sechele postoperatorii pe caile biliare).
 • Izvorul nr. 12 – apa minerala sulfuroasa, oligominerala

Indicatii terapeutice:

 • Afectiuni ale aparatului urinar care necesita cure de diureza(litiaza renala, infectii urinare cronice, pielite, pielocistite)
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza( dischinezii biliare,sechele postoperatorii pe caile biliare).
 • Gastro- duadenite cronice
 • Izvorul nr. 13 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, sodica ,hipotona.

Indicatii terapeutice:

 • Gastro- duodenite cronice
 • Afectiuni ale aparatului urinar care necesita cure de diureza(litiaza renala, infectii urinare cronice, pielite, pielocistite)
 • Afectiuni inflamatorii cronice nespecifice ale intestinului in fazele de acalmie;
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza( dischinezii biliare,sechele postoperatorii pe caile biliare).
 • Pielonefrite cronice in afara puseelor de acutizare.
 • Izvorul nr. 14 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, sodica, hipotona.

Indicatii terapeutice:

 • Gastro- duodenite cronice
 • Afectiuni ale aparatului urinar care necesita cure de diureza(litiaza renala, infectii urinare cronice, pielite, pielocistite)
 • Enterocolite cronice nespecifice
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza( dischinezii biliare,sechele postoperatorii pe caile biliare).
 • Izvorul nr. 15 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, sodica, iodurata,izotona.

Indicatii terapeutice:

 • Gastro- duodenite cronice
 • Afectiuni inflamatorii cronice nespecifice ale intestinului in fazele de acalmie;
 • Alergoloze digestive, respiratorii, cutanate
 • Parazitoze intestinale
 • Terapie parenterala(injectii)
 • Afectiuni alergice cu manisfestare polimorfa(urticarie cronica,eczeme cronice, psoriais,ihtioze incipiente, furunculoza cronica, neurodermite, acnee, infectii urinare, hiperfoliculinemie)
 • Aerosoloterapie ( rinosinuzite cronice, faringite cronice, laringite cronice, traheo-bronsite cronice,astm bronsic,rinite cronice alergice, pneumoconioze)
 • Afectiuni ce necesita cure de colereza( dischinezii biliare,sechele postoperatorii pe caile biliare, colecistita cronica nelitiazica).
 • Izvorul nr. 19 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, sodica, hipotona.

Indicatii terapeutice:

 • Gastro- duodenite cronice
 • Colecistite cronice
 • Tulburari functionale ale colonului
 • Dischinezii biliare
 • Dislipidemii
 • Diabet zaharat echilibrat
 • Obezitate
 • Enterocolite cronice specifice cu constipatii
 • Izvorul nr. 24 – apa minerala sulfuroasa, oligominerala

Indicatii terapeutice:

 • Afectiuni ale aparatului urinar care necesita cure de diureza(litiaza renala in afara perioadelor colicative, infectii urinare cronice, pielite, pielocistite)
 • Afectiuni metabolice( diabet zaharrat compensat,hiperuricemie, guta).
 • Izvorul nr. 30 – apa minerala sulfuroasa, clorurata, bromurata,sodica, calcica, magneziana, hipertona.

Indicatii terapeutice:

 • Gastro- duadenite cronice
 • Enterocolopatii cronice nespecifice cu constipatie
 • Colecistite cronice
 • Tulburari functionale ale colonului
 • Sechele dupa colecistectomie
 • Diabet zaharat echilibrat
 • obezitate

Apele minerale hipertone: sulfuroase, clorurate, sodice provenite din foraje sunt recomandate în cura externă.

Tratamentul balnear, cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic (profilaxie primară sau cura de sănătate la cei sănătoşi, dar cu riscuri şi profilaxie secundară – prevenţie a recăderii bolii), curativ şi recuperaţional.

Cura balneofizicala  profilactica are  o durata de 14-21 zile si se repeta in functie de recomandarea medicului balneolog la 6 luni sau la un an , in cure de cel putin trei ani consecutivi.

Cura balneară, acţionează profilactic ca o terapie de adaptare prin stimularea şi reglarea funcţiilor călind organismul la stresul şi intemperiile vieţii moderne.

De asemenea, tratamentul balnear acţionează curativ ca o terapie nespecifică, ca o excitoterapie asupra cauzelor ce au determinat dezechilibrul postagresiv şi astfel se asociază eforturilor făcute de organism pentru regăsirea echilibrului pierdut. Actionând ca o terapie recuperaţională, cura balneară, caută să restabilească cât mai deplin capacităţile de funcţionare deficitare sau să dezvolte mecanisme compensatorii.

Cura de crenoterapie se realizeaza prin respectarea orarului zilnic stabilit de medicul de specialitate.

Calitatile deosebite ale apelor minerale din  Baile  Olanesti , au fost recunoscute de  pacientii  ce au urmat un tratament cu ape minerale terapeutice . In acest sens stau marturie impresiile scrise de acestia de–a lungul anilor: 

 1. Violeta – din jud. Arges varsta 76 ani „ puterea miraculoasa a apelor de la Olanesti , a reusit sa-mi amelioreze durerile pricinuite de poliartrita reumatoida de care sufar, calitatile acestora m-au convins sa revin si anul viitor”  – anul 2012.
 2. Alexandrina – jud Prahova , varsta 59 ani „ o sa revin in statiune cu placere. Apele minerale din aceasta statiune, prin compozitia lor mi-a asigurat sanatatea rinichilor si mi-a dariut inca 20 de ani de viata,… fac adevarate minuni cu organismul nostru.Sufar de mai multe boli, dislipidemie, obezitate, tromboflebita – dupa cura cu ape minerale m-am simtit mult mai bine” – anul 2015.

T.Andreea  – jud Valcea , varsta 18 ani : „ m-am vindecat complet de astm alergic , dupa doua cure cu injectii de la izvorul 7 si cura crenoterapie, facute in acelasi an -2003 ;..Nu a mai trebuit sa ma tratez cu medicamente , pentru a putea sa respir normal; A fost o minune…” – anul 2003.

Societatea Comerciala OLANESTI RIVIERA SA a obtinut rezultate deosebite de-a lungul anilor, materializate prin diplome de merit castigate cu ocazia diferitelor competitii (exp. Locul I –Topul Firmelor anul 2006, 2011 ,2014).

 

VENI,VIDI, VICI